Klopta? Een TL-lamp vaak aan- en uitschakelen verbruikt veel energie.

09/12/2017

We horen het onze ouders nog zeggen: "laat TL-lampen liever langere tijd branden dan ze vaak aan en uit te schakelen, want dat verbruikt te veel energie." Dat zou dan volgens hen komen doordat de starter telkens erg veel elektriciteit verbruikt, zoveel dat het niet zou opwegen tegen het tijdelijk uitschakelen van de lamp.

 

Maar… kloptawel? Verbruikt een TL-lamp opstarten zoveel energie?

 

Antwoord

 

Bij Interelectra drukken ze meteen dit gerucht de kop in: dat klopt niet. Een TL-lamp opstarten, gebruikt inderdaad wel wat extra energie, maar dat verbruik wordt al goedgemaakt door de lamp een vijftal seconden uit te schakelen.

 

Ze waarschuwen wel dat het veelvuldig schakelen van een TL-lamp de levensduur van de lamp in het gedrang brengt. Dit is zeker het geval bij de conventionele startsystemen, waarbij een hoge ontsteekstroom wordt losgelaten op de koude gloeidraden van de lamp. Dat resulteert in een flikkerend opstarten van de lamp en een brommend geluid. Maar belangrijker nog is dat het de levensduur van de lamp niet ten goede komt: een TL-buis die op de oude manier wordt aangezet, gaat een 8.000 à 12.000 branduren mee. Tegenwoordig is er echter elektronische voorschakelapparatuur op de markt die de gloeidraden voorverwarmt voor ze er een stroomstoot op loslaat. Resultaat: de lamp floept in één keer aan en zoemt niet meer. Maar de belangrijkste pluspunten van het elektronische voorschakelapparaat zijn dat de lamp dubbel zo lang meegaat (16.000 tot 20.000 branduren) en dat het energieverbruik van de lamp met 25% daalt. Een klassieke TL-lamp van 58W (1m50 lang) verbruikt op de conventionele manier ongeveer 73W. Diezelfde lamp verbruikt met een elektronisch voorschakelapparaat slechts 56W voor ongeveer dezelfde lichtopbrengst.

 

Omdat het starten een invloed heeft op de levensduur, zal het vaak aan- en uitschakelen van een TL-lamp de levensduur dus verminderen. Bij een conventioneel systeem is dat effect het ergst, veel schakelen kan leiden tot een terugval tot een 5.000 à 7.000 branduren (indicatief getal), terwijl het elektronisch systeem er minder last van heeft. Hier kan het aantal branduren terugvallen tot 14.000 à 16.000. Maar dan nog gaat de lamp meer dan twee keer zo lang mee als een lamp die met een conventionele starter vaak wordt aan- en uitgezet.

 

Conclusie: het klopt niet dat veel aan- en uitschakelen van een TL-lamp energie vreet. Het kost echter wel branduren van de lamp, zeker bij conventionele startsystemen.

 

Heb je een vraag over je oude armaturen, of wil je graag van ons een gratis studie ontvangen voor de berekening van je nieuwe verlichting? Neem dan vandaag nog contact op met lard@watts-on.be

 

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.