L80/B10 - wat betekent dat nu eigenlijk?

12/07/2019

De lichtsterkte van LED gaat met de tijd achteruit. Dat betekent echter niet dat deze LED's beschadigd zijn. De duurzaamheid van deze LED's wordt beschreven aan de hand van de LxBy indicator, die ons meer info verschaft wanneer deze LED's einde levensduur zullen zijn. Maar wat betekenen deze parameters nu precies?

 

L80/B10 - wat betekent dat nu eigenlijk?

 

De lichtsterkte van LED's gaat over tijd achteruit. Dat betekent echter niet dat deze LED's beschadigd of defect zijn. De duurzaamheid van LED's wordt beschreven met een LxBy indicator. Deze indicator geeft ons informatie over de verwachte levensduur van de LED en vertelt wanneer deze einde levensduur zullen zijn. Maar wat betekenen nu deze parameters en hoe moeten ze correct worden geïnterpreteerd?

 

De standaard om deze meting op LED's uit te voeren is ontwikkeld in 2011 door de "Illuminating Engineering Society" of IES. Deze standaard beschreef niet alleen het meetproces maw hoe deze levensduur moet worden opgemeten, maar het voorzag ook bijkomende data met vergelijkingen, statistische analyse en voorzag ook een manier hoe met deze data moest worden omgegaan.

De standaard LxBy bevat twee waardes. De L en de B waarde, die we als waardes samen moeten evalueren, samen met de opgegeven tijd van de verwachte levensduur.

 

L - initiële lichtstroom

 

De eerste waarde in de standaard is de waarde L en deze vermeldt de minimale lichtstroom die zal worden behouden over een bepaalde periode. Deze informatie moet worden verschaft door de producent van de verlichtingsarmatuur. Met andere woorden, deze waarde geeft het verval op in intensiteit van de lichtstroom over een bepaalde periode. In de praktijk betekent dat, dat na het verloop van deze tijd de lichtstroom van de LED nog x% zal zijn van zijn initiële lichtstroom. In het kader van bv L80B10 wil dat dus zeggen na verloop van de opgegeven tijd er nog 80% van de originele lichtstroom wordt gegarandeerd.

De graduele degeneratie van de lichtstroom van LED's hangt af van vele factoren, waaronder bv. temperatuur. Een LED armatuur moet in principe worden vervangen wanneer hij nog slechts 80% van zijn initiële lichtstroom afgeeft. Dit is van toepassing vooral voor binnenverlichting en is ook de standaard voor de verlichting van kantoren. Voor straatverlichting ligt de lat op 90%.

 

B - parametrische fout

 

De waarde B is in se een statistische waarde die de grootte van de kans aangeeft voor een parametrische fout op de LEDS, waardoor de lichtstroom lager zou zijn dan waarde L.

Als we opnieuw zouden kijken naar het voorbeeld van L80B10 wil dat dus zeggen :

Na het verloop van een opgegeven periode (bv 50.000h), zullen er maximaal 10% van de LED's de opgegeven waarde L niet meer bereiden. Maw 10% van de LED's zullen een lichtstroom hebben die lager ligt dan de opgegeven 80% van de initiële lichtstroom.

 

Conclusie

 

Als we de opgegeven waarde van bv 50000h L80B10 correct willen interpreteren wil men hiermee zeggen dat 90% van de LED's na 50.000 branduren nog minimum 80% van hun initiële lichtstroom zullen afgeven en dat bij een gegeven temperatuur.

Het is dan ook van het grootste belang dat als een fabrikant een verwachte levensduur van een toestel opgeeft, ook meteen de LxBy wordt opgegeven en dat deze samen moeten worden bekeken. Het spreekt immers voor zich dat wanneer een armatuur na 50.000 branduren wel nog licht geeft, maar slechts bv 50% nog van de initiële lichtstroom, deze armatuur niet meer kan worden gebruikt.

 

Vraag dus degelijk advies over LED verlichting zodat je weet wat je koopt.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.