Licht waar je koppijn of migraine van krijgt. Kan dat?

08/05/2020

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja dat kan. En het gebeurt ook vaak. En helaas ook vaak niet alleen koppijn.

 

De vraag waarom dat gebeurt is iets complexer om te beantwoorden.

 

De oorzaak van hoofdpijn door licht moeten we zoeken bij het gegeven “flicker” of stroboscopisch effect van licht. Flicker van verlichting is eigenlijk het fenomeen waarbij het licht ontzettend snel aan en af gaat.

 

En om dat te begrijpen moeten we misschien even terug naar de gloeilamp. Onze gloeilamp van weleer wordt gevoed door ons elektriciteitsnet. Dat net is een wisselstroomnet, die in ons geval met een frequentie van 50 Hz dus eigenlijk af en aan gaat. Dat was ook altijd zo met een gloeilamp, maar was geen probleem. Bij een gloeilamp krijgen we ons licht immers uit een filament, een gloeidraad die gewoon nog een beetje bleef doorgloeien.

 

Met LED verlichting is dat anders. Wanneer de stroom wegvalt, ook al is dat maar heel even, zal het licht ook even uitgaan.

 

Als een LED dus wordt gevoed door een slechte of minder kwalitatieve driver, kan je dus bovenstaand fenomeen krijgen, gaande van zichtbare flicker tot ongeveer 80 à 90 Hz, maar ook hoger, niet zichtbare flicker, die we ook wel stroboscopisch effect noemen. Beiden zijn schadelijk.

 

Bij een kwalitatieve driver wordt oa gebruik gemaakt van condensatoren. Dat maakt de drivers duurder maar verkort ook helaas vaak de levensduur. Vele fabrikanten kiezen dan ook vaak voor goedkopere drivers, met alle gevolgen vandien.

 

Flicker van LED kan je meten met bepaalde apparatuur maar als gebruiker kan je ook zelf snel een indicatie krijgen. Richt even met de camera van je smartphone op je verlichting en dan zie je vaak snel dat er iets mis is. Je kan ook even met een potlood of je hand wuiven achter een witte achtergrond en dan merk je ook nogal snel dat er een stroboscopisch effect zichtbaar is.

 

Maar wat zijn nu de mogelijke gevolgen van dergelijke schadelijke flicker?

 
  • Hoofdpijn

  • Migraine

  • vermoeidheid

  • Lagere productiviteit.

  • Het lezen van een tekst verloopt tot 30% trager

  • Emotionele wisselingen

  • Verhoging van de kans op een epileptische aanval

  • technische problemen met sensoren op machines en beelden van camerabewaking

  • veiligheidsproblemen met draaiende onderdelen op machines. Door een te hoge flicker lijkt het immers alsof ze stil staan

Het hoeft dan ook geen betoog dat voor ons bij de selectie van producten, flicker een belangrijke factor is. Wij willen tevreden medewerkers op de werkvloer, die goed in hun vel zitten.

 

Benieuwd hoe we dat doen of wat het effect zou zijn van nieuwe verlichting op jouw werkvloer?

 

Neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Dat kan bij u, bij ons of helemaal digitaal.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.