Watts up? Termen uitgelegd : uniformiteit van verlichting

06/04/2020

Een belangrijk gegeven bij het opstellen van een lichtplan is uniformiteit of gelijkmatigheid van verlichting. Het licht dient met andere woorden op een gelijkmatige manier verdeeld te zijn.

 

Dit wordt uitgedrukt door de factor uniformiteit : Uniformiteit duidt de verhouding aan tussen de laagste en de gemiddelde verlichtingssterkte binnen een bepaalde zone.

 

Praktisch uitgelegd moet je dus rekening houden met een bepaald lichtvolume per armatuur voor een bepaalde oppervlakte. Ik kan bijvoorbeeld een gemiddelde lux waarde van 500 lux bereiken op een werkvlak door het plaatsen van één zeer grote lichtbron. Dit zal echter ten koste gaan van de uniformiteit van het licht gezien we op één plaats zeer veel licht zullen hebben, en andere plaatsen in de zone te donker zullen zijn.

 

Het komt er dus op aan in de praktijk het totaal benodigde lichtvermogen voldoende te spreiden over x aantal toestellen om tot het gewenste resultaat te komen op vlak van uniformiteit.

 

De verwachte uniformiteit volgens de eerder besproken EN12464-1 wordt per taak ook vermeld. Afhankelijk van de visuele taak is deze uniformiteit minimaal tussen 0,4 en 0,7 in het taakgebied.

 

Factoren die uniformiteit van licht kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de opstelling van de toestellen in de ruimte en de oriëntatie er van.

 

Zoals je in de tekeningen kan zien is de gemiddelde lux waarde van het onderste voorbeeld iets hoger, maar enkel door de oriëntatie van de armaturen te wijzigen zie je in het linkervoorbeeld een iets lagere lux waarde, maar bijna een verdubbeling en dus verbetering van de uniformiteit.

 

Een andere factor die ook helpt om licht beter te verdelen, zijn de reflectiefactoren van plafonds, muren en vloeren, maar ook van objecten in de ruimte. Hoe meer weerkaatsing of reflectie we krijgen van bepaalde vlakken, hoe beter de uniformiteit. Zo is het wit schilderen van muren in het kader van een industriële relighting, steeds een goed bijkomend advies waarbij het eindresultaat een stuk beter is, dan de traditionele grijze betonwanden.

 

Heb je verder nog vragen, neem dan gerust contact op.

Vrijblijvende audit?

Een goed verlichte, genormeerde werkomgeving doet wonderen. Laat hier uw gegevens na, dan komen we langs om samen te kijken hoe we een wonder voor u kunnen verlichten.